Co raz trudniej o dobre warzywa w sensownej cenie. Sięgam więc po mrożonki. Szczególnie przypadł mi mrożony groszek — wystarczy rozmrozić i chrupać. Taki groszek nie wiele ma wspólnego z tym z puszki. Za to ma piękny intensywny kolor, jest słodkawy i lekko chrupiący. Przepadam :).
Mrożonki mają też taką zaletę, że dość szybko można z nich przygotować obiad, bo nie trzeba myć, obierać, siekać czy kroić :).
Ostatnio w moje ręce wpadła mrożonka chińska. Postanowiłam dodać do niej mięso i ryż. A o to jak powstało danie:
Mięso i warzywa (mieszanka chińska) na patelni |
SKŁADNIKI
- oliwa
- opakowanie mrożonki „Mieszanka Chińska”
- ryż
- pierś z kurczaka
- sos sojowy
- kozieradka
- sól
- kurkuma
- łyżka masła
WYKONANIE
Mięso opłukałam i pokroiłam w drobne kawałki, posypałam kozieradką i podlałam oliwą, wymieszałam i odstawiłam. Osoloną wodę nastawiłam na ryż. Kiedy już się zagotowała, wrzuciłam ryż i nastawiłam minutnik na 10 minut. Przed końcem gotowania dołożyłam łyżkę masła i odrobinę kurkumy. W międzyczasie podsmażyłam na oliwie mięso i dodałam mrożone warzywa. Podgotowany ryż odcedziłam i przełożyłam na patelnie z mięsem i warzywami.
Dodałam sosu sojowego, wymieszałam, zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię pokrywką na około 10 minut. Gotowe danie pachnie kozieradką i sosem sojowym — mnie odpowiada :).
Dodaję ryż zabarwiony kurkumą |
Dodałam sosu sojowego, wymieszałam, zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię pokrywką na około 10 minut. Gotowe danie pachnie kozieradką i sosem sojowym — mnie odpowiada :).
ooo.. ja też lubię mrożonki. Najwięcej w nasze zamrażalce jest szpinaku.. ;) ale "warzywa na patelnię" tez czasem sobie zrobię. Ale jakbyś powiedziała to różnym eko-kucharkom to by się z nas wyśmiały - bo przecież mrożenie potraw zabiera im energię...
OdpowiedzUsuńDla mnie mrożenie jest bardziej eko niż większość świeżych warzyw o tej porze roku... kup dla porównania mrożone truskawki (można z nich zrobić dobry kompot) i truskawki świeże... tych drugich cena powala i nadają się co najwyżej jako dekoracja
Usuńtruskawki świeże o tej porze roku są absolutnie niezjadywalne.. brrrr...
Usuńzdecydowanie się zgadzam z Tobą!