Szukam ciągle alternatywnych dań z dostępnych w tej chwili warzyw. Ostatnio padło na cykorię.
Robiłam już tartę (przepis można znaleźć tu) i gorąco ją polecam. Zrobiłam ją trochę po swojemu — na słonym kruchym spodzie, w którym połowę mąki zastąpiłam mielonymi włoskimi orzechami. Zdjęcia zrobić niestety nie zdążyłam :). Tarta jest mocno orzechowa.
Podzielę się za to zdjęciami i pomysłem na grillowaną cykorię.
Grillowana cykoria |
SKŁADNIKI
- cykoria
- oliwa
- zioła prowansalskie
- pieprz świeżo mielony
- ocet balsamiczny
WYKONANIE
Pozbawioną zewnętrznych liści i opłukana cykorię pokroiłam wzdłuż na cztery części. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam oliwą, posypałam ziołami i pieprzem.
Przygotowana do grillowania cykoria |
Rozgrzałam grillową patelnię i kiedy już była gorąca ułożyłam na niej ćwiartki cykorii. Przy pomocy szczypców kuchennych obracałam tak, żeby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Grillowanie cykorii |
Gdy były już gotowe, przełożyłam na talerz i pokropiłam octem balsamicznym. Są doskonałe na ciepło! Są też o wiele łagodniejsze niż surowe, mają zdecydowanie mniej goryczy. Według mnie dobrze komponują się z ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i sosu sojowego. Pasować będzie też grillowane lub usmażone na małej ilości tłuszczu mięso.
hm.. może to jest właśnie dobry pomysł.. ? Cykoria nigdy mnie nie zachwyciła.. może tym razem? :)
OdpowiedzUsuńSzukam pomysłów na cykorię... i ten mi się podoba!
OdpowiedzUsuńCieszę się! mam nadzieję, że smakowo też przypadnie do gustu :)
Usuń