SZUKAJ W BLOGU

niedziela, 13 października 2013

łosoś pod kołderką z soli i bazylii

Lubię ryby. Gotowane, smażone, pieczone...


Tym razem podzielę się sposobem na łososia pieczonego w folii.

SKŁADNIKI
  • filety z łososia
  • bazylia świeża
  • ząbek czosnku (wg. uznania)
  • sól morska
  • cytryna
  • oliwa
WYKONANIE
Filety z łososia płuczemy, kroimy na porcje i układamy skórką do dołu na foli aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Folii należy przygotować tyle, żeby można było swobodnie ją potem zawinąć. Umyte i osuszone listki świeżej bazylii miksujemy w młynku lub drobniutko siekamy. Dodajemy do bazylii sól, mieszamy lekko ugniatając i zostawiamy aż bazylia wypuści trochę soku. Soli powinno być sporo — po upieczeniu razem z bazylią utoworzy swojego rodzaju skorupkę, która jednocześnie sprawi, że ryba pozostanie wilgotna. Do papki z bazylii dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jak ktoś nie lubi może ten etap ominąć) i oliwę. Mieszamy. Papka po dodaniu oliwy ma być nadal  dość gęsta — smarujemy nią nie żałując wierzch łososia. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu. Wszystko zawijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podawać!

Do bazyliowej papki dodaję czasem trochę mielonych orzechów włoskich lub podprażonych ziaren słonecznika.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...