SZUKAJ W BLOGU

sobota, 18 stycznia 2014

Zupy

Po marazmie kuchennym jakaś odmiana we mnie. Znowu chce mi się gotować :). Ostatnio bywał tylko makaron, jajka i różne poświąteczne resztki. Nawet nie dlatego, że koniecznie trzeba było je zagospodarować — mogły być również elementem kolacji, jak np. pasztet (swoją drogą wyszedł w tym roku moje Mamie rewelacyjny!) — ale nie chciało mi się. Sama myśl, że mam coś szykować nastrajała mnie negatywnie. Więc tylko sięgałam do lodówki i powstawało jedzenie na szybko... 

Wróciłam do gotowania. Głównie zup. W mojej kuchni zupy powstają przede wszystkim zimą (nie licząc chłodników). Lubię wracać do domu, kiedy na kuchni stoi pełny garnek, który wystarczy tylko podgrzać. Zupy powstają więc przeważnie wieczorową porą i są na następny dzień :).

W ostatnim czasie powstały dwie zupy, którymi bym się chciała podzielić.

ZUPA RYBNA
SKŁADNIKI
  • warzywa na wywar (por, marchewka, pietruszka, seler)
  • cebula
  • dowolny filet rybny
  • koncentrat pomidorowy
  • suszona bazylia
  • jajko
  • mąka
  • sól, pieprz
WYKONANIE
Warzywa na wywar obieramy, cebulę obieramy i kroimy na pół, wrzucamy do garnka z wodą, solimy, stawiamy na gazie i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 20 minut. Oczyszczony filet wkładamy do wywaru i gotujemy kolejne 20 minut na małym gazie. Po przestudzeniu wyławiamy wszystko z wywaru. Rybę rozdrabniamy i pozbawiamy ości, jeżeli takie ma. Marchewkę siekamy. Przygotowaną rybę i marchewkę z powrotem wkładamy do wywaru. Suszoną bazylię (ok. 2 łyżeczki) zaparzamy w małej filiżance. Koncentrat rozpuszczamy w wywarze (ilość według upodobań). Wlewamy zaparzoną bazylię, a z mąki i jajka szykujemy ciasto na lane kluski. Do gotującej zupy wlewamy lane kluski, skręcamy gaz na bardzo mały i przykrywamy garnek pokrywką na ok. 3 minuty. Gotowe!

Zupa rybna

ZUPA Z KUKURYDZY
SKŁADNIKI
  • warzywa na wywar (por, marchewka, pietruszka, seler)
  • masło
  • szynka
  • cebula
  • por
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • tymianek
  • sól, pieprz
 
Warzywa na patelni
WYKONANIE
Warzywa na wywar obieramy, wrzucamy do garnka z wodą, solimy, stawiamy na gazie i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 20 minut. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, podsmażamy pociętą w wąskie paseczki szynkę. Następnie dorzucamy posiekane drobno cebulę, białą część pora i paprykę. Jak warzywa na patelni zmiękną, dodajemy odcedzone ziarna kukurydzy i bazylię. Z wywaru wyławiamy pietruszkę, pora i wrzucamy zawartość patelni. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po przestudzeniu całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Gotująca się zupa jeszcze przed zmiksowaniem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...